به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مریانج، سردار جعفر مظاهری یکی از فرماندهان و جانبازان هشت سال دفاع مقدس جمهوری اسلامی ایران که در منطقه سرپل ذهاب و قراویز حضور داشته است در این نشست در خصوص عملیات یازده شهریور گفت: منطقه سرپل ذهاب و قصر شیرین یکی از مناطق بسیار مهم در غرب کشور محسوب میشود که در دو سال اول جنگ حوادث مهمی در این منطقه اتفاق افتاد و رزمندگان اسلام در آن نقش مؤثری ایفا کردند.
سردار جعفر مظاهری با بیان اینکه دشمن قصد داشت که سرپل ذهاب را تصرف کند و به تنگه پاتاق برسد، افزود: این تنگه در منطقه سرپل ذهاب یکی از مناطق راهبردی و مهم بود و دشمن ۳ لشکر خود را وارد این منطقه کرد.
وی در این زمینه اضافه کرد: اما به محض به صدا درآمدن شیپور جنگ مردانی از قبیله شرافت و ایستادگی خود را به مرزها رساندند، رزمندگانی از استان همدان به فرماندهی سردار شهید همدانی نیز وارد این منطقه شدند، در کنار آنها رزمندگان و نیروهای بومی منطقه نیز حضور داشتند.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس با اشاره به اینکه تعداد نیروهای ایرانی حاضر در منطقه ۷۰ نفر و کمتر از یک گروهان بود، ابراز کرد: این نیروها قرار بود در برابر لشکر ۲۰ هزار نفری عراق ایستادگی کنند.
سردار مظاهری گفت: اگر منطقه پاتاق تصرف میشد مشکلات زیادی در منطقه غرب و جنوب برای رزمندگان اسلام به وجود میآمد و تأثیر زیادی در سرنوشت جنگ داشت. وی با بیان اینکه آن زمان دشمن قسمتی از سرپل ذهاب را تصرف کرده بود، بیان کرد: اما رزمندگان اسلام با همین تعداد کم باعث خروج نیروهای عراق از شهر شدند و نیروهای عراقی به ارتفاعات قراویز حرکت کردند.
سردار مظاهری در ادامه سخنانش عنوان کرد: در چهارمین روز از جنگ تحمیلی اتفاقی افتاد که باید در تاریخ ثبت شود، اما متأسفانه روی آن مانور خبری داده نشده و اطلاعرسانی صورت نگرفته است.
وی در این مورد تصریح کرد: نخستین دفاع آفندی که در پل ذهاب انجام شد توسط رزمندگان استان همدان بود که به ارتفاعات قراویز رفتند و موفق به تصرف دو قله شدند و دشمن را مجبور کردند در لاک دفاعی خود فرو برود که فرمانده این عملیات هم شهید فراهانی بود.
سردار مظاهری با اشاره به اینکه تمام تحرکات در منطقه سرپل ذهاب توسط فرماندهان سپاه همدان شهید محمدرضا فراهانی، شهید تقی بهمنی، شهید سردار همدانی و شهید فریدی انجام شد، افزود: منطقه سرپل ذهاب به جبهه شمالی، میانی، جنوبی تقسیم میشد که جبهه میانی شامل دشت پل ذهاب و قراویز تا رودخانه الوند زیرنظر رزمندگان استان همدان بود.
وی در ادامه به عملیاتهای انجام شده در این منطقه اشاره و بیان کرد: عملیات بعدی پس از تصرف قراویز عملیات بازیدراز یک بود که رزمندگان دانه خشک و قله بازیدراز را تصرف کردند و پس از آن نیز عملیات بازیدراز دو بود که در یک جنگ بسیار سخت و دادن تلفات بسیار، رزمندگان موفق به تصرف تپه مجاهد شدند و در این عملیات بود که تانکهای دشمن بیرحمانه بر روی بدنهای زخمی رزمندگان تاخت و پیکر پاک رزمندگان را در حالی که زنده بودند زیر چرخهای تانکها له کردند.
سردار مظاهری با بیان این مطلب که بهای سنگینی را برای حفظ این مناطق و مرزهای کشور در آن عملیات دادیم و شهید فریدی در این عملیات شهید شد، بیان کرد: اما چهارمین عملیات و حادثه که در منطقه سرپل ذهاب به وقوع پیوست عملیات بازیدراز سه در ۱۱ شهریور بود که البته قرار بود این عملیات ۱۵ مردادماه انجام شود.
وی با اشاره به شرایط بسیار سخت و گرمای طاقتفرسا در آن منطقه گفت: در منطقه قراویز و سرپل ذهاب دمای هوا به ۴۵ درجه سانتیگراد میرسید و نسیمی در آنجا میوزید به نام سان، که حتی برخی شهدا بر اثر این گرما در این منطقه به شهادت رسیدند.
سردار مظاهری با اشاره به اینکه عملیات به دلیل گرمی هوا و کمبود نیرو و امکانات به تعویق افتاد، اظهار کرد: در آن زمان فرمانده سپاه همدان شهید شهبازی بود که به دستور او فرماندهی عملیات بازیدراز سه به سردار شهید همدانی واگذار شد.
رزمنده هشت سال دفاع مقدس با بیان اینکه عملیات شناسایی کامل انجام شده بود و رزمندگان آمادگی کامل برای انجام عملیات را داشتند، گفت: قرار بود عملیات در فصل پاییز انجام شود که اتفاقی در کشور افتاد که تعجیل در اجرای عملیات را اجتنابناپذیر میکرد.
سردار مظاهری در این زمینه عنوان کرد: هشت شهریورماه که شهید رجایی و باهنر به شهادت رسیدند کشور با بحران شدید روبهرو شد و نیاز بود که هرچه سریعتر عملیاتی انجام شود تا برپایی جبهههای جنگ را به رخ دشمن بکشیم و از طرفی رزمندگان اسلام در منطقه سرپل ذهاب و قراویز نیز انجام عملیات تأکید میکردند و حتی برای سریعتر انجام شدن آن راهپیمایی کردند که تصویر آن موجود است.
وی با بیان اینکه بالاخره در ۱۱ شهریورماه سال ۱۳۶۰ عملیات قراویز و یا همان بازیدراز سه به فرماندهی سردار همدانی آغاز شد، گفت: ایمان، اخلاص و درک موقعیت سیاسی رزمندگان باعث شد با احساس تکلیف وارد این عملیات شوند و با اینکه میدانستند ممکن است در این عملیات صد درصد پیروز نشویم اما آن را آغاز کردند.
سردار مظاهری با بیان اینکه رزمندگان در همان دقایق اولیه با توانمندی سنگرهای دشمن را یکی پس از دیگری تسخیر میکردند، گفت: سردار شهید همدانی کل جبهه میانی را به چهار محور تقسیم کرده بود که شهید حبیبا… مظاهری، شهید علیرضا حاجیبابایی، سردار قدیر نظامی و شهید شهبازی هر کدام مسؤولیت یک منطقه را بر عهده گرفتند.
وی ادامه داد: اما صبح عملیات مشکلات شروع شد و رزمندگان با کمبود آذوقه مواجه شدند، اما حتی روز دوم نیز مقاومت کردند.
سردار مظاهری بیان کرد: عملیات ۱۱ شهریور قراویز از لحاظ سیاسی یک عملیات موفق بود؛ چراکه به اهدافی چون بازگرداندن اعتماد به نفس و بالا بردن روحیه مردم در رزمندگان، وارد کردن خسارت به دشمن و رساندن پیام مقاومت دست یافتیم.
وی اظهار کرد: استان همدان ۶۲ شهید گلگونکفن را در این عملیات تقدیم ایران اسلامی کرد که از آن جمله میتوان به شهید علیرضا خزایی، شهید حسن مرادیان و شهید احسان تقیپور اشاره کرد.
انتهای پیام/